آکروفوبیا یا ترس از ارتفاع چیست
افراد مبتلا به آکروفوبیا یا ترس از ارتفاع ترس شدیدی از موقعیت هایی دارند که شامل ارتفاعاتی مانند قرار گرفتن در یک ساختمان بلند یا استفاده از نردبان است. مانند سایر فوبیاهای خاص، آکروفوبیا قابل درمان است.
این یک نوع اختلال اضطرابی است . فرد مبتلا به آکروفوبیا وقتی به ارتقاع بلند فکر می کند یا در ارتفاع قابل توجهی قرار می گیرد، ترس و اضطراب شدیدی را تجربه می کند.
آنها اغلب از موقعیت یا مکانهایی که شامل ارتفاع هستند اجتناب میکنند.
مقدار مشخصی از نگرانی در مورد ارتفاع برای همه افراد عادی است و بیشتر افراد زمانی که در ارتفاع قابل توجهی قرار می گیرند بیش از حد معمول محتاط هستند.
بسیاری از ما ممکن است احساس ناراحتی یا کمی استرس داشته باشیم اگر از ارتفاعی بلند، مثلا از روی پل، به پایین نگاه کنیم.
اما افراد مبتلا به آکروفوبیا وقتی با ارتفاعات مواجه میشوند، ترس شدید و غیرمنطقی را تجربه میکنند.
آکروفوبیا چقدر رایج است؟
آکروفوبیا یکی از رایج ترین فوبیا است. تقریباً 3 تا 6 درصد افراد آکروفوبیا دارند.
آکروفوبیا چگونه درمان می شود؟
ترس از ارتفاع معمولاً با درمان روانشناختی (روان درمانی) مانند مواجهه درمانی، مواجهه با واقعیت مجازی و یا درمان رفتاری شناختی قابل درمان است.
گاهی اوقات افراد برای مقابله با ترس در حین شرکت در درمان به داروهایی نیاز دارند که به طور موقت علائم ترس و اضطراب را تسکین دهند.
مواجهه درمانی:
مواجهه درمانی شکل رایجی از درمان روانشناختی است که برای درمان فوبیای خاص استفاده می شود.
افراد مبتلا به فوبیا معمولا از موقعیتی که از آن می ترسند اجتناب می کنند. به همین دلیل، نمی توانند یاد بگیرند که وقتی با فوبیای خاص خود مواجه می شوند می توانند ترس خود را مدیریت کنند یا اینکه نتایج ترسناک آنها اغلب اتفاق نمی افتد.
درمانگران و روانشناسان از مواجهه درمانی برای افرادی که فوبیا دارند استفاده می کنند تا به آرامی آنها را تشویق کنند وارد موقعیت هایی شوند که باعث اضطرابشان می شود و سعی کنند در آن موقعیت بمانند تا بتوانند کنار آمدن با آن را بیاموزند.
درمان مواجهه با واقعیت مجازی (VRET) :
درمان مواجهه با واقعیت مجازی نوعی درمان روانشناختی است که از فناوری برای نشان دادن موقعیتهای واقعی – اما جعلی – برای کمک به او برای مقابله با موقعیتهای استرسزا و اضطرابزا استفاده میکند. اگر آکروفوبیا دارید، ممکن است از یک هدست واقعیت مجازی (VR) استفاده کنید که شبیهسازی موقعیتهایی را که شامل ارتفاع میشود به شما نشان میدهد. به این ترتیب، میتوانید به گونهای در معرض ارتفاعات قرار بگیرید که کاملاً ایمن و احساسی باشد، واقعی اما اینطور نیست. تحقیقات نشان داده است که درمان مواجهه با واقعیت مجازی در درمان آکروفوبیا موثر است.
درمان شناختی رفتاری (CBT) :
CBT نوعی درمان روانشناختی است. از طریق صحبت کردن و پرسیدن سوالات، درمانگر یا روانشناس شما به شما کمک می کند دیدگاه متفاوتی به دست آورید. در نتیجه، یاد میگیرید که بهتر به استرس و اضطرابی که در مواجهه با چیزهایی که باعث ترس شما میشوند، پاسخ دهید و با آن کنار بیایید.