آنچه باید درباره کلروکین و COVID-19 بدانید.
به امید جلوگیری از عفونت ویروس کرونا، یک زوج در آریزونا ماده افزودنی شیمیایی معروف به کلروکین فسفات را در یک نوشابه ریخته و نوشیدند. این ماده افزودنی معمولاً برای تمیز کردن مخازن ماهی استفاده می شود.
با این حال، این زوج این کار را انجام دادند زیرا نام شیمیایی بسیار شبیه نام دارویی کلروکین و مشتقات آن است – داروهایی که توسط سازمان غذا و داروی آمریکا (FDA) برای درمان مالاریا، لوپوس و آرتریت روماتوئید تأیید شده است-
آنها شنیده و دیده بودند كه رئیس جمهور دونالد ترامپ در جریان كنفرانس خبری و توئیت گفته بود كه كلروكین داروی احتمالی ویروس کرونا است. اما در عرض 30 دقیقه از مصرف کلروکین فسفات، شوهر در اثر ایست قلبی درگذشت. همسرش در بیمارستان بستری شد.
کلروکین چیست؟
همانطور که از نام آن مشخص است، کلروکین از مشتقات کینین است و به طور معمول برای پیشگیری و درمان مالاریا و آمیبیاز استفاده می شود. مالاریا از طریق گزش پشه منتقل می شود و آمیبیاز از طریق انگلهایی که در آب یا مواد غذایی آلوده وجود دارد، پخش می شود.
معمولاً به عنوان پیشگیری مصرف می شود. اگر به جایی می روید که مالاریا در آن وجود داشته باشد، قبل از مسافرت دو هفته آن را مصرف می کنید تا زمانی که در آنجا هستید و بعد از بازگشت به مدت هشت هفته باید مصرف آن را ادامه دهید.
این دارو را همچنین برای بیمارانی که حملات حاد مالاریا دارند تجویز می کنند. آنها بلافاصله یک دوز مصرف می کنند، سپس نیمی از دوز شش تا هشت ساعت بعد استفاده می شود.
هیدروکسی کلروکین معادل کلروکین است. این اساساً به این معنی است که این دو دارو از نظر ساختار مشابه هستند اما از نظر خصوصیات شیمیایی و بیولوژیکی متفاوت هستند. طبق مطالعه جدیدی که در مجله Nature منتشر شده، سم کمتری برای کلروکین نسبت به هیدروکسی کلروکین در نظر گرفته می شود.
بررسی اثربخشی آنها در درمان ویروس کرونا به سرعت توسط FDA پیگیری شده است.
کلروکین معمولاً همراه غذا مصرف می شود زیرا می تواند باعث ناراحتی معده شود. همچنین می تواند باعث خارش، سردرد، کاهش اشتها، اسهال، درد معده، ریزش مو و تغییرات خلقی شود.
بیمارانی که برای بیماریهای طولانی مدت کلروکین مصرف می کنند باید معاینه منظمی از چشم داشته باشند تا از یک بیماری نادر چشم به نام رتینوپاتی محافظت کنند.
آیا کلروکین می تواند ویروس کرونا را درمان کند؟
در حالی که پرزیدنت ترامپ 21 مارس در توئیتی به طور خاص از هیدروکسی کلروکین نام برد و به نظر می رسید که این فرضیه را بر اساس یک مطالعه کوچک در خارج از فرانسه که دارو را با آنتی بیوتیک آزیترومایسین رایج ترکیب کرده است، بیان کرده است. این اطلاعات فقط شامل 20 بیمار بود که به مدت شش روز مورد مطالعه قرار گرفتند. این تحقیق نه مورد بررسی قرار گرفت و نه منتشر شد.
بنابراین در این مرحله، هیچ مطالعه علمی منتشر شده ای برای تأیید اینکه این ماده- یا هر داروی دیگر – ویروس کرونا را درمان یا پیشگیری می کند، وجود ندارد و اکنون بهترین پیشگیری از ویروس کرونا، فاصله اجتماعی و شستشوی مناسب دست است.
و به هیچ وجه، فرم شیمیایی کلروکین فسفات را مصرف نکنید. کاملاً از آن دور شوید مگر اینکه نیاز به تمیز کردن مخزن ماهی خود داشته باشید.
جالب است بدانید:
سنتز کینین در آزمایشگاه اولین بار در سال 1944 اتفاق افتاد. درمان گسترده مالاریا با کینین اولین استفاده موفقیت آمیز از یک ترکیب شیمیایی در مبارزه با یک بیماری عفونی بود.